אוניות מספרות | ניצני הימאות העברית בתקופת המנדט הבריטי

אירוע קבוע

אוצרת:

עדי שלח

נגיש

לפרטים נוספים:

046030800

שתפו

היתואר כי ארץ יפה כארצנו, בארץ עשירה כל כך בנחלים, באגמים ובימים, אין לנו גם עבודת מים, אין לנו אנשי ים? היתואר, כי במאת אלפי היהודים אשר בארץ־ישראל יש אכרים ויש סוחרים, ויש פועלים מכל המינים ויש אמנים שונים, יש מורים ויש אפילו בטלנים – רק לא אותו הסוג החשוב [...] לא אנשים אשר מקור פרנסתם הם המים והים הגדול והרחב?

(איתמר בן־אבי, 'אנשי ים תנו לנו!', כתב העת "האור", 15 בדצמבר 1912)

יותר ממאה שנים חלפו מאז שכתב דברים אלו איתמר בן־אבי, מנביאי הים הראשונים בארץ ישראל. בינתיים קמה מדינת ישראל ומאות האלפים היו למיליונים, ובמידה רבה אפשר לשוב ולשאול אותה שאלה גם כיום. אך בין לבין – איזו היסטוריה! ואיזו מהפכה ימית מרתקת ומופלאה!

ראשיתה של הימאות הישראלית עוד לפני קום המדינה. בשנים אלו התרחשה מהפכה ממשית ביחסו של היישוב היהודי אל הים והתבססה הזיקה אל הים דרך תרבות הפנאי, החולין והספורט. חוף הים הפך למקום בילוי מועדף, ואגודות הספורט הרבות שפעלו בארץ יזמו פעילות ספורטיבית וחינוכית ימית שנועדה לשנות את תרבות הגוף של העם היהודי.

החזון של החיבור אל הים התהווה תחילה במהלך של "תנועה מלמטה", על ידי משוגעים לדבר. בהמשך, החל במחצית השנייה של שנות ה־30, הצטרפה ליוזמות אלו גם תנועה "מלמעלה", ביוזמה של גורמים בהנהגת היישוב שהכירו בחשיבות הזירה הימית כמענה לצרכים אסטרטגיים –  כלכליים וביטחוניים. הכרה זו הבשילה על רקע התערערות מצב היהודים באירופה, העלייה הגדולה (העלייה החמישית, 1939-1931), התגברות האיבה הערבית ומאורעות הדמים ("המרד הערבי", 1939-1936).

בפרק זמן זה נבנה נמל חיפה ונעשו מאמצים לשלב בו עבודה עברית, הוקם נמל תל אביב, החלו הצעדים הראשונים בתחום ההכשרה במקצועות הים והוקמו חברות הספנות הראשונות. מפעל ההעפלה בשנים הסוערות של מלחמת העולם השנייה והעלייה בשנים שאחרי המלחמה חידדו את הצורך בעצמאות בזירה הימית. בשנת 1945 הוקמה "צים", חברת השיט הלאומית, במטרה לאגד את כל חברות הספנות העצמאיות הקטנות.

דגמי האוניות בתצוגה זו משקפים פרק דרמטי וסוער בתולדות הימאות העברית בשנים שלפני קום המדינה ובשנים הראשונות לאחר הקמתה. הם ממחישים את המעבר מאוניות מפרש לאוניות ממונעות מודרניות ומספרים את סיפור התפתחותה של הימאות העברית מיוזמות פרטיות ואזרחיות אל המפעלים הלאומיים של ההעפלה, העלייה והקמת צי הסוחר הישראלי.

התצוגה הוקמה בסיוע עמותת ידידי המוזיאון הימי הלאומי וקרן אפטוביצר למען חיפה

עדי שלח אוצרת המוזיאון הימי הלאומי

 

לתערוכה הקומה ה-3 מסע בזמן לחצ.י כאן
למעבר לאתר התערוכות של המוזיאון הימי הלאומי לחצ.י כאן

למידע נוסף אנא השאירו פרטים וצוות המוזיאון ייצור עמכם קשר, תודה